RECEPTY - co rádi vaříme
Suroviny na 3-4 porce:
6 lžic olivový olej extra virgin
1x cibule
2x mrkev
2x řapíkatý celer
3x česnek
2x bobkový list
400 g rajčat
500 ml vývar kuřecí nebo zeleninový
400 g fazolí
150 g černá toskánská kapusta
pepř a sůl - dle chuti
|
Toskánská Ribollita
|
Postup:
Mrkev a cibuli očistíme, řapíkatý celer zbavíme tuhých vláken a vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme 6 lžic olivového oleje a necháme na něm za občasného míchání zesklovatět a změknout nakrájenou zeleninu (4–5 minut). Stroužky česneku podrtíme, přidáme je ke změklé zelenině a necháme 1 minutu restovat. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme do hrnce drcená rajčata, bobkový list a vývar. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a necháme jemně probublávat na mírném ohni. Kapustu zbavíme košťálů a nakrájíme ji na 5 mm silné nudličky. Po 5 minutách ji přidáme spolu se scezenými fazolemi do polévky. Plátky chleba zbavíme kůrky, natrháme je na malé kousky, které jemně navlhčíme vodou a poté je přidáme do polévky. Necháme zhruba 30 minut vařit na mírném ohni. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo teplé vody. Po uplynutí 30 minut by se měly kousky chleba zcela rozvařit a tím pádem i zahustit polévku. Podáváme s plátky opečeného chleba, zakápnuté olivovým olejem a podle chuti posypané hoblinkami parmazánu.
|
Suroviny na 4-8 porcí:
500g Mascarpone
5 lžic cukru krupice
5x vejce
2x malý panák likéru Amaretto
1x šálek silné černé kávy
1x pytlík piškotů
kakao na posypání.
|
Tiramisú
|
Postup:
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh. Do žloutků přidáme Mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, jen rychle, aby se nerozmáčely. Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem. Necháme min 2 h zatuhnout v lednici.
|
Suroviny:
250 g nudlí 200 g kadeřavé kapusty (může být i normální)
4 lžíce sójové omáčky
3 mrkve
3 lžíce chilli omáčky
2 lžíce sezamového oleje
1 červená cibule
1 chilli paprička
1 lžíce vody
1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
sůl
|
Nudle se zeleninou a zázvorem
|
Postup:
Nudle vaříme dle návodu na obalu.
Následně je scedíme, propláchneme studenou vodou a osušíme.
Mezitím, co se nudle vaří, smícháme chilli omáčku, sójovou omáčku, lžíci vody a dáme stranou.
V hlubší pánvi, nebo ve woku, rozpálíme sezamový olej.
Pak přidáme zázvor, kolečka mrkve, kapustu nakrájenou na větší pásky nebo kousky, cibuli nakrájenou na osminky a na kolečka nakrájenou chilli papričku (pokud nemáme rádi pálivé, můžeme vynechat)
Zeleninu opékáme 3 – 5 minut – měla by zůstat stále křupavá.
Nakonec do pánve přidáme nudle i omáčku a vše promícháme dohromady.
|
Suroviny:
800 g pravé hovězí svíčkové (loupaná plec, roštěná...)
50 g špeku
1 mrkev
1 petržel
1 celer
1 cibuli
máslo
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl
mletý pepř
citrónovou šťávu
200 ml smetany ke šlehání
mléko na rozředění
trocha hladké mouky na zahuštění
|
Svíčková na smetaně
|
Postup:
Maso prošpikujeme osolíme opepříme. Základem svíčkové omáčky je kořenová zelenina. Celer, petržel a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Nadrobno nakrájíme také jednu středně velkou cibuli. Na pánvi rozehřejeme máslo a svíčkovou vcelku osmahneme ze všech stran. Tím se maso uzavře a zachová si svou šťavnatost uvnitř. Přidáme nakrájenou zeleninu.Po upečení svíčkovou z pánve vytáhneme a dáme bokem. Na zeleninu můžeme použít i trochu slaniny, která nám zbyla při prošpikování masa. Začneme ji kořenit: pár kuliček nového koření, černý pepř, pár bobkových listů, trošku cukru. Svíčkovou i zeleninu z pánve přemístíme do pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme při 180 °C v troubě, po čtvrt hodině teplotu snížíme na 150 °C, pečeme přibližně hodinu až hodinu a půl, u jiných druhů masa můžeme péct déle až 3 hodiny, dle potřeby zeleninu podléváme. Zeleninu pořádně rozmixujeme, přidáme smetanu, naředíme mlékem a dochutíme solí, citrónovou šťávou . Hovězí nakrájíme a podáváme s domácím houskovým knedlíkem. ŽÁDNÉ terče z brusinek, šlehačky a citronu!!! to na pravou svíčkovou nepatří. :-)
|
Suroviny:
KORPUS
4x vejce
200g cukru krupice
5x lžíce vody
5x lžíce oleje
200g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
KRÉM
500g bílého jogurtu
250g měkkého tvarohu
250ml smetany na šlehání
500g malin
5x lžíce cukr krupice
1x lžíce cukr moučka
20g práškové želatiny
|
Malinový dezert
|
Postup:
Z bílků a části cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem, vodou a olejem vyšleháme do pěny, pak zašleháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech. V předehřáté troubě pečeme na 180°C asi 12 minut. Korpus pak necháme vychladnout. Želatinu připravíme dle návodu na obalu. (u každého typu se dělá jinak) asi hrst nejhezčích malin si odložíme stranou, zbytek posypeme cukrem krupicía za stálého míchání přivedeme k varu. Trochu zchladíme a propasírujeme zrníčka. Do teplé malinové šťávy přidáme želatinu, jogurt a cukr moučku. Krátce prošleháme. Do tvarohu postupně vmícháme nejdříve vychladlou šťávu, pak lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a na konec odložené maliny. Krém nalijeme na korpus, pocákáme odloženou malinovou šťávou a vidličkou promícháme. Moučník necháme v ledničce ztuhnout. Nejlépe přes noc.
|
Suroviny na 3-4 porce:
400g špaget (pouze italské, žádné jiné!!!)
200g Pancetta (lze i slanina, ale pouze vysoce kvalitní, od vašeho řezníka !!!)
6 žloutků
100 - 200g Permigiano reggiano / Grana padano ( ne jiný!!!)
0,5dcl olivový olej extra virgin
černý pepř
trocha hovězího vývaru
petržel, rajče, sůl. (jen dochucení)
|
Spaghetti carbonara
|
Postup:
Na pánev s olejem, vhodíme nakrájenou pancettu a osmažíme do křupava. Nastrouháme parmezán a smícháme se žloutky. Přidáváme horký hovězí vývar a mícháme až máme parmezán se zloutky pěkně rozehřátý.
Pak smícháme se špagetami a slaninou. Opepříme, případně dosolíme. Sůl ale jen mírně, hodně jí obsahuje Parmezán. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou, či rajčaty, to už dle chuti.
|